Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

De smaak van Sri Lanka

Gepubliceerd: 16/02/2021

Eten en drinken in Sri Lanka

De Sri Lankaanse keuken is kleurrijk, smaakvol en vers. Het is een mix van lokale producten met specerijen die door de eeuwen heen naar het eiland zijn gebracht door Arabieren, Maleisiërs, Portugezen, Engelsen en Nederlanders. In dit blog krijg je een indruk van de enorm veelzijdige keuken als het gaat om eten en drinken in Sri Lanka

Rijst & Curry

Rijst met curry is de favoriete maaltijd van het land. Bovendien is een curry in Sri Lanka niet één gerecht, maar een hele tafel vol met bakjes met allerlei lekkernijen. Stukjes vlees, kip, garnalen en vis, maar ook eieren en vooral veel groenten, zoals aubergine en kool. Dit allemaal gekookt in een smaakvolle currysaus. Je likt je vingers erbij af.  

Een traditionele currysaus is bereid met kokosmelk, chilipepers, curry bladeren, kaneel en knoflook. Dit alles wordt geserveerd met gele of witte rijst. De tafel staat dan ook direct vol als je in Sri Lanka een maaltijd besteld.  Elk gerecht is een smaaksensatie.  

Op verschillende plekken kun je een kookles nemen, zodat je de smaken van Sri Lanka naar huis kunt halen. Zelf heb ik dit gedaan in Ella. Ik reisde af naar een klein jungledorp en leerde in een specerijentuin een aantal curry's maken. Na het kokkerellen mag je de curry's proeven en deze waren voortreffelijk. Een mooi omgeving en heerlijk eten, dat is voor mij vakantie. 

Wil je ook een kookles in Sri Lanka doen? Bekijk onze excursie. 

Curry en rijst in Sri Lanka

Vis en zeevruchten

Vanzelfsprekend is het aanbod aan zeevruchten en vis erg groot, omdat het land omringd is door de Indische Oceaan. Zo kun je er overheerlijk kreeft, krab en jumbo-garnalen eten. 

Roti & Naan

Roti is een soort brood met een botersmaak, doordat het op een hete plaat wordt gebakken. Het wordt als ontbijt, lunch en als snack gegeten in Sri Lanka. Als topping wordt er groente, ei en/of vlees bij gegeten. Ook heerlijk om het in kokosmelk met curry te dippen.  

Naan, soms ook paratha genoemd, is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. Het wordt meestal gebakken in een kleioven of op een licht bolvormig ijzeren rooster. Naan is knapperiger van structuur dan roti en ook zeer lekker.  

Naan brood in Sri Lanka

Dhal

Ook als je vegetarisch bent kun je in Sri Lanka heerlijk eten. Dhal is enorm populair in Sri Lanka en een prima vervanger voor vlees. Het bestaat uit linzen in een stoofpot met kruiden en kokosmelk. Hier wordt meestal rijst bij gegeten in combinatie met andere groentecurry’s. 

Streetfood in Sri Lanka

Eten is in Sri Lanka, net zoals in de meeste Aziatische landen, een belangrijk onderdeel van de dag. De Sri Lankaanse keuken is kruidig en uitgebreid en bevat ook verschillende overheerlijke snacks die vaak bij kleine eetstalletjes worden verkocht. Vooral aan de lange, iconische boulevard van Colombo kun je heerlijk snacken. 

Hier komt het pas 's avonds tot leven en zie je families en vrienden flaneren. Al wandelend bereik je het eerste eetstalletje. Je proeft hier de beroemde, krokante en kruidige garnalencake. Het volgende eetstalletje is bekend om de traditionele augurkensalade Achcharu en in een tentje verderop wordt er Ulundhu Vadai geserveerd. Dit is een gefrituurde lekkernijgemaakt van dhal met een kruidenmelange. 

Street food proeven op de markt in Sri Lanka

Laat je verrassen door de heerlijke verfijnde smaak. Als je in Colombo Tandoori Chicken wil eten, dan ga je naar Nana. Je krijgt het nergens anders zo lekker als hier. 

Maar de meest geliefde snack is de hopper. De egg hopper is een spiegelei geserveerd op de bodem van een dunne, komvormige crêpe. In Sri Lanka vind je de hopper overal. Het gerecht staat niet alleen 's ochtends als ontbijt, maar ook 's avonds tijdens het diner op het menu. 

Egg Hopper Streetfood cultuur in sri Lanka

Ceylon thee

De Engelsen legden theeplantages aan in India en op Ceylon, het huidige Sri Lanka. Maar de geschiedenis van de wereldberoemde Ceylonthee begint met koffie. De theestruik werd pas in de jaren zestig van de 19e eeuw in Sri Lanka geïntroduceerd, nadat de uitgestrekte koffieplantages op het eiland door een plantenziekte waren vernietigd. 

De Britse kolonisten gingen daarom theestruiken uit India importeren, die het in het koele, vochtige klimaat van het centrale heuvelland van Sri Lanka boven verwachting goed bleken te doen. 

Het succes van het nieuwe handelsgewas was zo groot dat Britse kolonisten, die met het ‘groene goud’ heel rijk hoopten te worden, in razendsnel tempo uitgestrekte gebieden in het heuvelland gingen ontbossen. Binnen twintig jaar had de dichte jungle van centraal-Sri Lanka plaatsgemaakt voor de eindeloze theeplantages, die nog steeds kenmerkend zijn voor de regio rondom Nuwara Eliya. In het plaatsje zelf zie je ook nog steeds de kenmerken van een Brits verleden en wordt ook het Klein Engeland van Sri Lanka genoemd. Zo is de bouwstijl vaak Victoriaans en is een High Tea populair. 

Ook al heet Ceylon sinds 1972 Sri Lanka, toch wordt in de theewereld nog steeds gesproken over Ceylonthee, omdat het een echte merknaam is geworden. 

Thee in Sri Lanka

Mango Saffraan Lassie

Je kunt tijdens je rondreis door Sri Lanka één drankje niet overslaan, de Mango Lassie. Lassi is een traditionele drank uit Sri Lanka en India en wordt meestal gemaakt van yoghurt, water en kruiden, zoals geroosterde komijn of saffraan. Er zijn vele versies mogelijk. Het zijn echter de fruitversies die het populairst zijn geworden. In Zuid-India en Sri Lanka komen mango's het meest voor. Het effect is heerlijk en verfrissend. 

Mango Saffraan lassi Sri Lanka

Naast het feit dat Sri Lanka een prachtig tropisch eiland is met schitterende stranden, een mooi en gevarieerd binnenland en een gastvrije cultuur, kun je er dus ook op culinair gebied volop genieten!  

Zelf de smaak van Sri Lanka ervaren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Sri Lanka of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Theepluksters Nuwara Eliya In Sri Lanka
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Sri Lanka Highlights Individuele rondreis Sri Lanka
  • De leeuwenrots van Sigiriya
  • Jeeptour in Minneriya NP
  • Treinrit langs watervallen en bergen
Uitzicht vanaf Adam's Peak in Sri Lanka
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Verborgen Plekjes van Sri Lanka Individuele rondreis Sri Lanka
  • Verblijf in Kalpitiya, de dolfijnenkust van Sri Lanka
  • Safari in Wilpattu National Park. inclusief overnachting in safari tent
  • Verblijf aan de prachtige witte stranden van de Oostkust
Strand op Sri Lanka
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 14
Best Deal - De Wonderen van Sri Lanka Individuele rondreis Sri Lanka
  • De leeuwenrots in Sigiriya
  • Treinreis door theeplantages en watervallen
  • Schitterend strand verblijf in Hikkaduwa

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding