Eten en drinken in Sri Lanka
De Sri Lankaanse keuken is kleurrijk, smaakvol en vers. Het is een mix van lokale producten met specerijen die door de eeuwen heen naar het eiland zijn gebracht door Arabieren, Maleisiërs, Portugezen, Engelsen en Nederlanders.
Vis en zeevruchten
Vanzelfsprekend is het aanbod aan zeevruchten en vis erg groot, omdat het land omringd is door de Indische Oceaan. Zo kun je er overheerlijk kreeft, krab en jumbo garnalen eten.
Rijst & Curry
Naast vis is "rijs & curry" de favoriete maaltijd van het land. Bovendien is een curry in Sri Lanka niet één gerecht maar een hele tafel vol met bakjes met allerlei lekkernijen. Stukjes vlees, kip, garnalen, en vis, maar ook eieren en vooral veel groenten, zoals aubergine en kool. Dit is allemaal gekookt in een curry saus.
Deze is met contrasterende smaken gemaakt, zoals kokosmelk, chilipepers, curry bladeren, kaneel, en knoflook. De curry tafel wordt geserveerd met gele of witte rijst. De tafel staat dan ook direct vol als je in Sri Lanka een maaltijd besteld. Elk gerecht is een smaaksensatie. Op verschillende plekken kun je een kookles nemen, zodat je je het thuis ook kunt maken. Ik vond het erg leuk om in Ella, een leuk jungle dorpje, in een buiten keuken een goede curry te leren maken. Uiteraard ga je het dan ook zelf proeven als lunch.
Roti & Naan
Roti is een soort brood met een botersmaak, doordat het op een hete plaat wordt gebakken. Het wordt als ontbijt, lunch en als snack gegeten met bijvoorbeeld groente, ei of vlees. Ook heerlijk om het in kokosmelk met curry te dippen.
Naan, soms ook paratha genoemd, is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. Het wordt meestal gebakken in een kleioven of op een licht bolvormig ijzeren rooster. Naan is knapperiger van structuur dan roti.
Dhal
Ook als je vegetarisch bent kun je in Sri Lanka heerlijk eten. Dhal is enorm populair in Sri Lanka en een prima vervanger voor vlees. Het bestaat uit linzen in een stoofpot met kruiden en kokosmelk. Hier wordt meestal rijst bij gegeten in combinatie met andere groente curries.
Streetfood in Sri Lanka
Eten is in Sri Lanka, is net zoals in de meeste Aziatische landen, een belangrijk onderdeel van de dag. De Sri Lankaanse keuken is kruidig en uitgebreid en bevat ook verschillende overheerlijke snacks die vaak bij kleine eetstalletjes worden verkocht. Vooral aan de lange iconische boulevard van Colombo kun je heerlijk snacken.
Hier komt het pas 's avonds tot leven en zie je families en vrienden flaneren. Al wandelend bereik je het eerste eetstalletje. Je proeft hier de beroemde krokante en kruidige garnalen cake. Het volgende eetstalletje is bekend om de traditionele augurken salade Achcharu. Laat je verrassen door de heerlijke verfijnde smaak. Als je in Colombo Tandoori chicken wilt eten, dan ga je naar Nana, want zoals iedereen weet, krijg je het nergens zo lekker als hier.
Ulundhu Vadai is een gefrituurde lokale specialiteit. Deze lekkernij wordt gemaakt van dhal met een kruidenmelange.
Maar de meest geliefde snack is de hopper. De egg hopper is een spiegelei geserveerd op de bodem van een dunne, komvormige crêpe. In Sri Lanka is de hopper overal, de hele dag door verkrijgbaar. Het gerecht staat namelijk niet alleen 's ochtends als ontbijt, maar ook 's avonds tijdens het diner op het menu.
Ceylon Thee
De Engelsen legden theeplantages aan in India en op Ceylon, het huidige Sri Lanka.
Maar de geschiedenis van de wereldberoemde Ceylon thee begint met koffie. De theestruik werd pas in de jaren zestig van de 19e eeuw in Sri Lanka geïntroduceerd, nadat de uitgestrekte koffieplantages op het eiland door een plantenziekte waren vernietigd.
De Britse kolonisten gingen daarom theestruiken uit India importeren, die het in het koele, vochtige klimaat van het centrale heuvelland van Sri Lanka boven verwachting goed bleken te doen.
Het succes van het nieuwe handelsgewas was zo groot dat Britse kolonisten, die met het ‘groene goud’ heel rijk hoopten te worden, in razendsnel tempo uitgestrekte gebieden in het heuvelland gingen ontbossen. Binnen twintig jaar had de dichte jungle van centraal-Sri Lanka plaatsgemaakt voor de eindeloze theeplantages, die nog steeds kenmerkend zijn voor de regio rondom Nuwara Eliya. In het plaatsje zelf zie je ook nog steeds de kenmerken van een Brits verleden en wordt ook het Klein Engeland van Sri Lanka genoemd. Zo is de bouwstijl vaak Victoriaans en is een High Tea populair.
Ook al heet Ceylon sinds 1972 Sri Lanka, toch wordt in de thee wereld nog steeds gesproken voor Ceylon thee omdat het een echte merknaam is geworden.
Mango Saffraan Lassie
Je kunt niet in Sri Lanka zijn geweest en niet een mango Lassie hebben geproefd. Lassi is een traditionele drank uit Sri Lanka en India en wordt meestal gemaakt van yoghurt, water en kruiden, zoals geroosterde komijn of saffraan. Er zijn vele versies mogelijk. Het zijn echter de fruitversies die het populairst zijn geworden. In Zuid-India en Sri Lanka komen mango's het meest voor. Het effect is heerlijk en verfrissend.
Naast het feit dat Sri Lanka een prachtig tropisch eiland is met schitterende stranden, een mooi en gevarieerd binnenland en een gastvrije cultuur heeft, kun je er dus ook op culinair gebied volop genieten!
Zelf de smaak van Sri Lanka ervaren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Sri Lanka of vraag een reisvoorstel op maat aan. |