Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

De Golden Circle route in IJsland

Gepubliceerd: 25/03/2022

Wat is de Golden Circle?

Eén van de bekendste en mooiste routes die je kunt rijden in IJsland is de Golden Circle. De 300 kilometer lange route brengt je langs de drie populairste en beroemdste bezienswaardigheden van IJsland; De Gullfoss, Thingvellir National Park en Geysir. De route van de Golden Circle ligt dicht bij Reykjavik en loopt, zoals de naam al doet vermoeden, in een cirkel. Hierdoor is het ook een ideale kennismaking met de spectaculaire natuur van IJsland als je maar een paar dagen in Reykjavik verblijft. Tijdens de rit zie je onder andere unieke geisers en warmwaterbronnen, schitterende watervallen en uitgestrekte landschappen. De meest basic route is ongeveer in 3,5 uur te rijden maar wij raden je aan om hier een hele dag voor uit te trekken. Naast de drie hoogtepunten is er namelijk nog veel meer moois te zien op de route. Wij geven je een overzicht van de mooiste stops en leukste highlights.

Thingvellir National Park

Het Thingvellir National Park is voor velen de eerste stop op de Golden Circle route. In de geschiedenis was dit het gebied waar belangrijke beslissingen werden genomen door de lokale bevolking over strafzaken, geloofskwesties en eigendommen. Naast het feit dat dit een park is met een grote historie, is het ook een prachtig park met een bijzonder geologisch verschijnsel. Dit gebied vormt namelijk de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse (ten noordwesten van de kloof) en het Europese continent vormt via de tektonische platen!

Thingvellir NP op de Golden Circle route in IJsland

Gullfoss

De Gulffoss Waterval, ook wel Gouden waterval genoemd, is een spectaculaire waterval die donderend in twee trappen in een kloof naar beneden valt. De gehele waterval is meer dan 30 meter diep, wat een indrukwekkend uitzicht oplevert. Er is hier veel stuifwater, wat in bijzijn van de zon vele prachtige regenbogen oplevert.

Gullfoss waterval Golden Circle IJsland

Geysir en Strokkur geisers

Het meest bekende natuurfenomeen van IJsland zijn de geisers die ook behoren tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Golden Circle. Geysir is de beroemdste geiser van het land. Met een enorme kracht kan het water tot z’n zestig meter hoogte de lucht in worden gespoten. Geysir is nu meestal slapende en doet dit nog maar zelden. De Strokkur daarentegen is nog altijd actief. Elke 5 tot 10 minuten spuit het water metershoog de lucht in. Het water lijkt heel rustig en voordat je het door hebt, spuit het water hoog de lucht in. Bijzonder om te zien, zowel van dichtbij, als van een afstand.

Geysir en Strokkur geiser Golden Circle route IJsland

Bruarfoss

Veel toeristen laten de Bruarfoss links liggen maar deze waterval is meer dan de moeite waard. Om er te komen moet je wel enkele kilometers wandelen. Dat is tijdens een georganiseerde tour niet altijd mogelijk maar maak je een roadtrip met eigen huurauto dan is het zeker aan te raden om hem op eigen houtje te bezoeken. De waterval is niet heel hoog maar het felblauwe water maakt de waterval heel speciaal.

Bruarfoss in IJsland Golden Circe route

Faxifoss

De waterval is niet heel indrukwekkend maar vaak wel rustig waardoor je de waterval in gunstige gevallen helemaal voor jezelf hebt. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een paar minuten lopen naar de ongeveer 100 meter brede en 7 meter hoge waterval.

Raufarhólshellir Lava Tunnel

De Lava tunnel van Raufarhólshellir is één van de langste en bekendste lava grotten van IJsland. De lava tunnel ligt niet helemaal op de route van de Golden Circle maar is wel goed met elkaar te combineren doordat het zich op slechts 30 km rijden bevindt van Reykjavík. Een bezoek naar Raufarhólshellir is een unieke ervaring en een bijzondere gelegenheid om te zien hoe de innerlijke werking van een vulkaanuitbarsting is. De tunnel is in totaal meer dan 1360 meter lang en gedurende het bezoek wordt je getrakteerd op fantastische lava stromen en spectaculaire lavaformaties.

Bekijk halve dagtour naar Raufarholshellir Lavatunnel

Raufarholshellir Lava tunnel IJsland

Secret Lagoon

De natuurlijke heetwaterbronnen van de Secret Lagoon liggen midden in de natuur verscholen bij het plaatsje Fludir in de omgeving van de Golden Circle regio. Rondom de hotspring zijn allerlei geothermische activiteiten. Je ziet o.a. uit de grond stoom komen en de Litla Geysir spuit elke 5 minuten kokend water. Er zijn kleedruimtes en douches aanwezig en een winkeltje, waar je koffie en andere drankjes, snacks en sandwiches kunt kopen. Secret Lagoon is een goed alternatief voor de prijzige en drukke Blue Lagoon. Ideaal ook om de dag mee af te sluiten als je de Gouden Cirkel hebt gereden.

Bekijk dagtour naar Secret Lagoon

Secret Lagoon IJsland Golden Circle route IJsland

Kerið Kratermeer

Een bijzonder mooie vulkaankrater, inclusief blauw gekleurd meer, die je zowel boven als onderlangs rond kunt lopen. De krater is 'slechts' 3000 jaar oud, wat relatief jong is voor een krater. Dit zorgt er tevens voor dat de kraterwand een rode kleur heeft, dat een mooi contrast oplevert met de groene mossen en het blauwe water. De krater is zo’n 55 meter diep en 170 meter wijd. De prachtige blauwe kleur van het meer komt door mineralen in het water. Deze zorgen ervoor dat verschillende meren verschillende blauwtinten kunnen hebben. 

Kerid kratermeer Golden Circle route IJsland

Reykjadalur Vallei

De Reykjadalur vallei is prachtig om doorheen te wandelen maar je vindt hier ook een uniek natuurverschijnsel. Wanneer je de auto parkeert zie je al duidelijk dat het hier om een geothermisch actief gebied gaat. Op veel plekken komt er damp uit de grond. De wandelen leid je door een vallei vol warmtebronnen, stoom en kokende poelen naar een unieke hotspring. Aan het einde van de wandeling vind je namelijk een natuurlijk verwarmd beekje en dit is best bijzonder. En wat is er nu lekkerder dan na een wandeling om te ontspannen in de warme rivier?

Reykjadalur vallei IJsland Golden Circle

De Golden Circle zelf rijden

De gehele Golden Circle Route is prima zelf te rijden. In totaal bedraagt de route zo’n 300 kilometer lang en een rondje vanuit Reykjavik kun je in ongeveer 3 uur rijden als je enkel de belangrijkste highlights bekijkt. Het is echter aan te raden om  in ieder geval één volledig dag ui te trekken voor de Golden Circle Route en haar tussenstops. Met name in de zomermaanden is het zelf rijden goed te doen. De wegen zijn rustig en van prima kwaliteit. Wil je liever niet zelf rijden dan kun je tevens een georganiseerde dagtour doen per luxe touringcar.

Bekijk georganiseerde dagtour 'Gouden Cirkel van IJsland'

Zelf de Golden Circle route in IJsland rijden? Bekijk ons aanbod rondreizen naar IJsland of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Skogafoss waterval in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 6
De vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland Fly Drive IJsland
  • Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel
  • Bewonder Glacier Lagoon Jökulsárlón
  • Wandel naar de indrukwekkende waterval Skógafoss
Walvis safari bij Reykjavik in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 8
Land van IJs en Vuur Fly Drive IJsland
  • Het magische schiereiland Snæfellsnes in West-IJsland
  • De imposante watervallen en gletsjers van Skaftafell
  • De ijsschotsen bij Glacier Lagoon Jökulsárlón
Stokkness in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 10
Cirkel rondom IJsland Fly Drive IJsland
  • De vele natuurwonderen van IJsland
  • Het magische krater meer Mývatn en de Walvishoofdstad Húsavík
  • Het schiereiland Snæfellsnes met de iconische Kirkjufell berg

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding