Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Orang-oetans spotten in de jungle van Sumatra

Gepubliceerd: 05/05/2022

Het groene Sumatra wordt ook wel ’eiland van goud’ genoemd. Het eiland is voor een groot deel bedekt met ongerepte regenwouden waar je een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreft. Een ware ontdekkingstocht door de jungle. Apen, olifanten, tijgers, uitheemse vogelsoorten en vliegende vossen leven hier. Maar ook zie je wurgplanten, reusachtige bomen en kleurrijke bloemen. Op dit groene eiland met haar veelzijdige flora en fauna zal de natuurliefhebber niet snel uitgekeken raken.  

Voor velen staat Sumatra bekend als dé habitat voor orang-oetans. Het is dan ook één van de drie plekken ter wereld waar je orang-oetans in het wild kunt spotten. In het noorden van Sumatra maak je jungletochten naar plekken waar je deze indrukwekkende dieren kunt zien. Ik heb deze geweldige belevingsreis door de natuur van Sumatra al mogen ervaren. Ben jij straks de volgende die oog in oog staat met orang-oetans?  

Onderweg naar de jungle van Bukit Lawang

Vanuit de hoofdstad Medan reis je in een kleine 4 uur naar Bukit Lawang. Je hobbelt over wegen vol putten en gaten door een landschap van palmolie-plantages. Een mooie rit naar de jungle dat gelegen is aan de oever de de Bohorok-rivier. Het is tevens de toegangspoort voor het Gunung Leuser National Park, het leefgebied van de orang-oetan. Hier aangekomen steek je een touwbrug over en kom je aan in de eenvoudige accommodatie aan de rand van het park. Een mooie plek om te overnachten. Geniet ’s avonds van een lekker diner met prachtig zicht op de rivier. Misschien spot je hier al de eerste apen. 

Door een prachtig gebied naar Bukit Lawang, Indonesie

Op junglesafari in het Gunung Leuser National Park 

Gunung Leuser is één van de grootste nationale parken van Sumatra. Het is voor een groot deel ontoegankelijk voor mensen en dus nog onbedorven. Je vindt er een grote diversiteit aan natuur; van mangroves en moerassen tot laag- en hoogland tropisch regenwoud. In het park komen allerlei diersoorten voor, waaronder diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang-oetan, tijger, neushoorn en olifant. Ook kun je hier ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, bewonderen. 

Het is natuurlijk aan te raden om het Gunung Leuser National Park in te trekken, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Houd er rekening mee dat de tocht best inspannend is en een redelijke conditie vereist. Het doel van vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien, maar vergeet niet om onderweg ook uit te kijken naar de vele andere aapsoorten, vogels en bijzondere plantsoorten. 

Een aapje in de jungle van Sumatra, Indonesie

De meeste orang-oetans in dit gebied zijn semi-wild en zijn onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma dat Bukit Lawang zo bekend heeft gemaakt. De dieren zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. Je zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. Gelukkig staan de diverse rangers met elkaar in contact, waardoor de kans heel groot is dat je vandaag orang-oetans gaat zien.  

Er zijn diverse trekkingen waaruit je kunt kiezen. Er zijn trekkingen van 3 tot ca. 6 uur. Na de trekking door de jungle kun je je even opfrissen. Neem je een verfrissende duik in de rivier of kies je voor je eigen buitendouche? Neem na de wandeling zeker nog een hapje en drankje in het restaurant en geniet van een mooie zonsondergang.  

Een moeder met haar baby orang-oetan in Bukit Lawang, Sumatra

Op naar het Tangkahan Rainforest

 Na onze ervaring in het Gunung Leuser National Park reisden we af naar een ander natuurgebied, op ca. 1,5 uur rijden van de jungle: Tangkahan. Dit keer werden we opgehaald in een 4-WD auto en reden we naar de andere kant van het park. Hier zijn de wegen nog slechter waardoor je niet in een personenauto de jungle door kunt. Het werd een avontuurlijke rit (zonder airco) waar we af en toe flink door elkaar geschut werden. Des te leuker om zo Tangkahan te bereiken.  

Ook Tangkahan Rainforest is onderdeel van het immense Gunung Leuser National Park. Eenmaal aangekomen in Tangkahan, checkten we in bij een zeer eenvoudige guesthouse. Je slaapt in een eigen kamer met aparte Indonesische Mandi-badkamer. Dit komt neer op een eenvoudige douche en toilet. Er is 24-uurs elektriciteit in het dorp, maar dit kan nogal eens uitvallen. Een zaklamp is dus handig om mee te nemen. 

Een aanrader om minimaal één nacht te verblijven in Tangkahan. Je hebt dan voldoende tijd om onderstaande activiteiten te ondernemen. Je hoeft je in dit regenwoud namelijk niet te vervelen. Wat dacht je van een bezoek aan het olifantencentrum? De dag van de olifanten begint met een heerlijk bad in de rivier. Optioneel kun je hieraan deelnemen. Trek dan wel kleren aan die vies mogen worden, want je zult dan echt de rivier in gaan om mee te helpen met het dier wassen. Het is een bijzondere ervaring en na het wassen kun je de dieren wat te eten geven. Het olifanten wassen eindigt met een verfrissende douche, de olifanten spuiten je graag helemaal nat. Een leuke activiteit voor het hele gezin! 

De olifanten in Tangkahan, Sumatra, die graag gewassen willen worden, Indonesie

Ook leuk om te doen: tuben! Je stapt in een opblaasbare band en langzaam glij je over de rivier. Een rustgevende activiteit waar je goed om je heen moet kijken. Spot jij straks aapjes of kleurrijke vogels en vlinders? Na het tuben kun je een koude duik nemen in de rivier of een bezoek brengen aan de kleine warmwaterbron vlakbij het hotel. Lekker om zo de dag ontspannen af te sluiten. 

Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt naar de ongerepte natuur van Sumatra? Wil je nog meer informatie over deze veelzijdige bestemming? Neem een kijkje bij onze rondreizen Indonesië of vraag een reisvoorstel op maat aan. 

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Rijstvelden in de Sidemen vallei op Bali
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 15
Bali Roulette Combinatiereis
  • Combineer 3 plaatsen naar keuze op Bali
  • Verblijf in lokale accommodaties, inclusief ontbijt
  • Inclusief transfers op privé-basis
Lokale boten op Nusa Lembongan
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Islandhopping: Pareltjes rondom Bali Individuele rondreis Indonesië
  • Islandhopping vanaf godeneiland Bali
  • Ontdek 4 eilanden in 1 reis
  • Witte zandstranden, azuurblauwe zee en prachtige onderwaterwereld
Batukaru tempel Jatiluwih Bali
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Verborgen plekjes van Bali Individuele rondreis Indonesië
  • Reis langs de onbekende en traditionele kant van Bali
  • Ontdek groene rijstvelden, plantages, stranden en bijzondere rituelen
  • Verblijf in kleinschalig hotel direct aan het strand van Sanur

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding