Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.00 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Slapen in een traditionele ryokan in Japan

Gepubliceerd: 25/05/2022

Een rondreis Japan is niet te vergelijken met andere rondreizen in Zuidoost-Azië. Japan heeft een hele andere cultuur en reis je met ons naar Japan, verwacht dan een reis vol spectaculaire hoogtepunten. Je krijgt de ultieme Japan-ervaring. Slapen in een typische ryokan hoort hierbij. Maar wat is nu een ryokan en waar vind je de leukste accommodaties? In dit blog lees je er meer over. 

Een ryokan in Japan

Wat is een ryokan?

Ryokan kun je het beste vertalen naar een pension of herberg. Maar vergis je niet, het is zoveel meer dan gewoon een Bed & Breakfast. Het is een traditionele Japanse accommodatie waar je komt voor de rust, ontspanning, traditie en het lekkere eten. De ryokans liggen vaak verscholen in prachtige gebieden met een zelf aangelegde tuin. De gebruiken van vroeger worden in leven gehouden en daarom dien je je in een ryokan aan een aantal tradities en gebruiken te houden. Bij de voordeur doe je je schoenen uit en staan er slippers/pantoffels voor je klaar. Waar je je binnen ook verplaatst, dit doe je op je pantoffels.  

De kamers in een ryokan zijn stijlvol en traditioneel ingericht, doch sober, met tatami-matten op de grond. Er staat altijd een laag tafeltje waar je aan kunt zitten en eten. Verder slaap je op dunne, maar comfortabele matrassen op de grond. De inrichting is niet helemaal hetzelfde gebleven als in vroeger tijden, want tegenwoordig zijn de ryokans wel ingericht met moderne accenten. Zo hebben de meeste ryokans een televisie op de kamer, als ook een waterkoker en airconditioning. Ook hebben vrijwel alle ryokans een eigen privébadkamer.  

Houten slippers voor de ingang van een ryokan in Japan

De ultieme ryokan-ervaring tijdens je verblijf?

Slapen in een ryokan staat in het teken van ontspanning en rust. Het is goed te vergelijk met een dagje naar de sauna, maar dan met overnachting en in Japanse stijl. Het is voor de Japanners zelf dan ook een veel gebruikte accommodatie. Zeker als ze zelf een weekendje weggaan in eigen land. 

Zoals je net al hebt kunnen lezen, doe je je schoenen uit bij binnenkomst. Deze verwissel je met de aangeboden slippers/pantoffels. Bij een aantal ryokans mag je de schoenen wel aanhouden tot de kamer. Want in de kamer zijn schoenen verboden om de tatami-matten niet te beschadigen. Na de gebruikelijke check-in, ga je door naar de kamer zoals je in ieder hotel zou doen. Ryokan-overnachtingen worden vaak aangeboden inclusief diner en ontbijt. Na een lange reisdag, bezoek aan de lokale bezienswaardigheden of een mooie wandeling door de natuur is het dan eerst tijd om te ontspannen in de onsen. Een onsen is een warmwaterbad dat verwarmd is met water afkomstig uit een geiser. Een heerlijke start om zo je verblijf in een ryokan te beginnen.  

Na het dobberen is het tijd om je yukata (kimono) aan te doen en plaats te nemen voor het diner. De kimono blijft aan tijdens de warme maaltijd die bestaat uit allerlei kleine traditionele gerechtjes. Denk aan gezonde maaltijden gemaakt van lokale streekproducten. Erbij wordt rijst geserveerd. Het hangt per ryokan af of je het diner in de eetzaal of op je eigen kamer uitgeserveerd krijgt. Het meest bijzondere is toch wel eten aan je eigen tafel in de kamer. Ook het ontbijt is typisch Japans. Verwacht dus geen warm gebakken broodjes, maar rijst, groente en wat vlees of vis. Er zijn wel ryokans die een westers ontbijt serveren, maar de beleving is hier heel anders. 

Eten in een ryokan, Japan

Na het ontbijt kun je een wandeling maken door de aangelegde tuin. Dit doe je in je yukata en op geta's (houten slippers). Deze worden allemaal aangeboden door het verblijf. Sommige ryokans liggen op zo'n mooie plek waardoor je uitzicht hebt over de bergen of zee. Vaak tref je ryokans dan ook in de buurt van bekende natuurgebieden of in een historisch centrum van een stadje. Het is bijzonder om tussen de Japanners in de traditionele kledij rond te wandelen. Het is echt onderdeel van je verblijf en een once in a lifetime experience.

De beste plek om te slapen in een ryokan in Japan?

Geloof het of niet, maar je vindt in Japan meer dan 80.000 ryokans. Deze liggen verspreid door het hele land. Je vindt ze dan ook in de grotere steden, zoals Tokyo en Kyoto, maar vaak geven deze ryokans niet de complete ervaring. Doordat een ryokan staat voor traditie, ontspanning en rust is dit vaak moeilijk te verwezenlijken in een drukke, grote stad. 

De ultieme beleving vind je wel in de kleinere plaatsen. De beste plek vinden wij dan ook in de bergen, in de buurt van een mooie natuur. Denk aan plaatsen als Takayama, Hakone en Iya Onsen. Nanoyado Iya Onsen is onze favoriet. Deze ryokan ligt dan ook verscholen in de bergen en heeft meerdere onsen waar je kunt ontspannen.  

Uitrusten in een warmwaterbron in een ryokan in Japan

Wil jij ook slapen in een onsen tijdens je rondreis door Japan? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Japan of vraag een reisvoorstel op maat aan.  

 

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Maiko Geisha in de wijk Gion in Kyoto
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Japan Highlights Individuele rondreis Japan
  • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
  • Sneeuwaapjes in Yudanaka in de winter
  • Mount Fuji
Mount Fuji in Japan
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 14
Best Deal Japan Sushi en Samoerai Individuele rondreis Japan
  • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
  • De vulkanische wereld van Hakone
  • Overnachting in Ryokan
Japan
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 22
Verborgen Plekjes van Japan Individuele rondreis Japan
  • De heilige berg Mt. Koya inclusief tempelovernachting
  • De wonderlijke vulkanische wereld van Aso Kuju national park
  • Meerdere overnachting in traditionele ryokans, inclusief diners

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding