Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Wat te doen in Muscat?

Gepubliceerd: 30/08/2022

Oman, één van de meest authentieke en pure bestemmingen van het Midden-Oosten en de Golf regio. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Omani staan hier centraal.

Je avontuur door Oman begint vaak in de hoofdstad Muscat, ook wel de witte stad genoemd. Graag neem ik je mee langs de bezienswaardigheden van deze bijzondere hoofdstad en omgeving, zodat je goed voorbereid begint aan je eigen rondreis door Oman.

De Sultan moskee in Muscat, Oman

De 5 leukste bezienswaardigheden in Muscat

1. Bezoek de Sultan Qaboos Grand Mosque

Deze moskee is de grootste en meest indrukwekkende van het Sultanaat van Oman. Het is zo groot dat als ze deze moskee willen vullen voor het gebed, zij 100 moskeeën in Muscat moeten sluiten. Als niet Moslim heb je toegang tot dit prachtige bouwwerk. De moskee is met uitzondering van de vrijdag dagelijks te bezoeken van 08:00 tot 11:00 uur. Zoals in alle moslimlanden is het belangrijk dat je je houdt aan de kledingvoorschriften. Vooral voor de vrouw is dit erg belangrijk. Je moet als vrouw een hoofddoek op, lange mouwen die je polsen bedekken en een lange broek, rok of jurk die je enkels bedekken. Hierna kan je je vergapen aan al de pracht en praal van deze moskee. Het is zo schoon, bijna steriel dat het marmer een weerspiegeling geeft van de omgeving. De mooiste kroonluchters hangen aan de plafonds en de tapijten in de gebedsruimte zijn prachtig.

Leuk weetje: het handgeweven Perzische tapijt dat hier ligt, is de grootste ter wereld. Mocht je meer achtergrondinformatie willen, stel je vragen aan de Imam. Zij zijn zeer vriendelijk en leren je graag meer over de moskee en het geloof onder het genot van een kopje Oman-koffie en verse dadels.

De prachtige sultan moskee in Muscat, Oman
oman-sultan-moskee
Sultan moskee in Muscat
Details van het plafond van de sultan moskee in Muscat, Oman
muscat-moskee-kroonluchter
Details van het plafond in de moskee in Muscat

2. Kunst en cultuur bij het Royal Opera House

Na de Sultan Qaboos Grand Mosque is het Royal Opera House één van de meest imposante bouwwerken van Muscat. De architectuur van dit complex is prachtig, alles glimt hier. Zonder toegang te betalen kun je de buitenkant bewonderen. Mocht je in de gelegenheid zijn dan is het zeker een aanrader om een voorstelling bij te wonen, de binnenkant schijnt adembenemend te zijn. Helaas was deze dicht toen ik het operahuis bezocht. Maar ook de buitenkant is al zeer de moeite waard!

Het Opera House van Muscat, Oman

3. Slenter over de Muttrah Corniche

Het oude, historische deel van Muscat heet Muttrah. In dit deel van de stad vind je een lange boulevard, de Muttrah Corniche. Als je wilt, kun je de boulevard helemaal aflopen. Wel alleen geschikt in de wintermaanden, de zomermaanden zijn hier te warm voor. Maar niet getreurd, want ook met je huurauto is de boulevard goed te bewonderen.

Aan de boulevard zijn verschillende winkeltjes en restaurants te vinden, maar ook de haven met dure schepen, het Al Mirani Fort en de toegangspoort tot Muttrah. Slenter heerlijk over de boulevard en geniet van alles wat je om je heen ziet en vergeet hier zeker de Muttrah Soukh niet. Hier beleef je het oude Muscat, laat het over je heenkomen en geniet!

De blauwe moskee aan de boulevard van Muscat, Oman

4. Shoppen in de Muttrah Souk

De Muttrah Souk is misschien wel het leukste wat ik gedaan heb in Muscat. Hoewel ik in de zomermaanden een rondreis door Oman maakte en er bijna geen toeristen waren, heb ik ’s avonds na het eten de Muttrah Souk bezocht. Hier liep ik als enige toerist maar niemand die naar mij omkeek, mij aansprak of mij hun winkeltje in lokte. Dat was genieten, iets wat je elders in dit deel van de wereld niet kan voorstellen. Tussen de lokale Omani de souk ontdekken! Uiteindelijk heb ik toch iets gekocht. Onderhandelen over de prijs, daar ben ik niet zo goed in maar vanuit de verkoper kreeg ik al 30% korting. Dit is nog eens makkelijk shoppen! Buiten de souk zijn nog vele winkeltjes en stalletjes te vinden waar je je kunt mengen tussen de lokale bevolking. Zelfs als je even niet meer weet waar je bent en welke kant je op moet, dan staan de Omani klaar om je de weg terug te laten vinden naar de auto. Dit is dé aanrader voor een avond in Muscat!

Tip: wil je lekker lokaal eten, dat kan bij het restaurant Royal House op steenworp afstand van de Muttrah Souk.

Neem een kijkje in de souk van Muscat, Oman

5. Bezoek het oude Nizwa op slechts 1,5 uur van Muscat

Op 1,5 uur rijden van Muscat ligt één van de oudste steden van Oman, Nizwa. Vroeger en dan praten we over de tijd tot de 12e eeuw, was Nizwa de hoofdstad van het Sultanaat van Oman. Wil je deze plek bezoeken? Zorg en dan voor dat je hier bent op vrijdagochtend vroeg. Waarom? De beroemde geitenmarkt wordt dan gehouden en het is fantastisch om dit mee te maken. Het begint al vroeg, rond de klok van 06.00 uur, maar om 07.00 uur wordt het startsein gegeven. De geiten lopen rondes met hun eigenaar en andere Omani handelen om de beste prijs om het dier over te nemen. De handelaren komen uit alle windstreken van het land naar Nizwa toe voor deze markt. Alle Omani, voornamelijk mannen en jonge kinderen, lopen hier in de traditionele kleding van de regio waar ze vandaan komen. Na de markt kun je de rest van de souk ontdekken, het lijkt hier wel of je rondloopt in een sprookjeswereld. Als laatste is het leuk en interessant om het grote Nizwa-fort te bezoeken. Dit is één van de grootste forten van Oman. De verschillende kamers, het uitzicht en de tuin; het is allemaal prachtig om te zien. Tevens een goede manier om veel te weten te komen over de historie van de Omani-cultuur. Veel plezier in Nizwa!

De geitenmarkt in Nizwa, Oman Credits: Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Ben je na het lezen van mijn blog enthousiast geworden over Oman? Ik kan het iedereen aanraden er naartoe te gaan. Neem voor tips contact met mij op door het aanvragen van een reisvoorstel op maat of neem een kijkje bij ons aanbod rondreizen Oman. Wie weet ben jij de volgende die kan genieten van een heerlijke reis door het Midden-Oosten.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
oman-bimmah-sinkhole-closeup
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 11
Oman Highlights Fly Drive Oman
  • Zelf rijden met een 4-WD auto door het veelzijdige Oman
  • Ontdek oude forten, ruige bergen en schilderachtige wadi’s
  • Bij havenplaatsje Sur op zoek naar zeeschildpadden
oman-weg-naar-sur-door-de-ruige-bergen
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 9
Discover Oman Fly Drive Oman
  • Zelf rijden met een 4-WD auto door het veelzijdige Oman
  • Ontdek oude forten, ruige bergen en pittoresk havenplaatsjes
  • Schilderachtige wadi’s, oases in de omringende natuur
Jebel Shams gebergte Oman
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 11
Oman Highlights Individuele rondreis Oman
  • Ontdek oude forten en de ruige bergen van Jebel Akhdar
  • Bij havenplaatsje Sur op zoek naar zeeschildpadden
  • Schilderachtige wadi’s, oases in de omringende natuur

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding