Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Plasticvrij op reis

Gepubliceerd: 10/10/2023

Reizen is heerlijk, maar het kan ook een impact hebben op het milieu. Vooral single-use plastic, zoals plastic flesjes, rietjes en zakken, is een groot probleem. Dit plastic wordt vaak weggegooid en komt terecht in de natuur, waar het schade aanricht aan dieren en planten. Gelukkig zijn er veel manieren om plasticvrij te reizen. Met een paar kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Wil jij ook een bijdrage leveren aan een schonere wereld? Volg deze tips en maak je reis plasticvrij!

Tips om Single-use plastic te voorkomen

  • Gebruik een hervulbare waterfles

Een hervulbare waterfles is een must voor iedereen die plasticvrij wil reizen. De duurzame en herbruikbare thermosflessen van Saywhat Bottles zijn een goed voorbeeld. Je water blijft heel lang lekker koud (of warm) en je bespaart minstens 167 plastic flesjes per jaar. In veel hotels kun je je waterfles hervullen. Is dit niet mogelijk? Koop dan een 5 liter fles in de supermarkt en vul op deze manier je fles bij. Echt duurzaam? Koop dan een waterfles met filter. Dan kun je gewoon het water uit de kraan drinken zonder ziek te worden.

Plasticvrij reizen Saywhat Bottles

  • Neem je eigen tas mee

Vooral in Azië kijken ze niet op een plastic zakje meer of minder. Voor elk boodschapje of souvenir een nieuw zakje. In Nederland is dat tegenwoordig ondenkbaar. Ga je boodschappen doen of souvenirs shoppen? Laat dan zien dat je een eigen tas bij je hebt en dat een plastic tasje niet nodig is.

  • Verzorgingsproducten

Gebruik shampoo- en zeepbars in plaats van de mini’s die je in het hotel krijgt. De mini’s zijn enorme vervuilers. Vaak worden ze één keer gebruikt en vervangen terwijl ze nog helemaal niet leeg zijn. Shampoo- en zeepbars zijn geweldige alternatieven. Ze zijn licht, klein, makkelijk mee te nemen en je doet er heel lang mee. En als je ze vaker koopt dan is een bewaarbakje wel erg handig. Deze kun je blijven gebruiken, dus heel goed voor het milieu.

  • Wegwerpbestek

Als je regelmatig bij stalletjes op straat een lekkere vers gemaakte maaltijd ophaalt, zorg dan dat je je eigen bestek meeneemt. Bamboe is bijvoorbeeld een goed alternatief of een opvouwbaar setje dat je bij de outdoor winkel koopt.

  • Vershoudbakjes

Nieuwe ervaringen opdoen en onvergetelijke momenten beleven, daar krijg je honger van. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk om verpakkingsvrij te eten onderweg. Een goede manier om dit te doen is door je eigen vershoudbakjes mee te nemen. Vershoudbakjes zijn herbruikbaar en vaatwasbestendig, dus je kunt ze keer op keer gebruiken. Koop je toch iets onderweg, ga dan voor lekkers zonder verpakking of gewikkeld in gerecycleerd papier of karton. 

  • Plastic rietjes

Drink jij ook graag een lekkere cocktail op vakantie? En zie jij dat ze plastic rietjes gebruiken...? Geef dan aan dat je er geen rietje bij hoeft. Neem je eigen verantwoorde rietje mee op reis (het neemt haast geen ruimte in) of drink gewoon uit je glas. Rietjes zijn niet het grootste probleem in de plastic vervuiling. Maar voor de zeedieren zijn ze juist heel gevaarlijk. Ze raken erin verstrikt of slikken de rietjes in, met alle gevolgen van dien.

  • Gratis oordopjes en oogmaskers

Je kent ze vast wel. De gratis oordopjes en het gratis slaapmasker die uitgedeeld worden in het vliegtuig tijdens een lange vlucht. Na een vliegreis belanden ze 9 van de 10 keer in de prullenbak. Zo zonde en heel vervuilend. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een eigen koptelefoon, headset of oordopjes. Waarom zou je die niet gebruiken? Bij veel vliegmaatschappijen kun je ze via bluetooth koppelen. Check dit wel even van te voren. Anders heb je oordopjes nodig met draad en een speciale adapter. Maar die heb je vast ook nog wel ergens liggen.

  • Geef het goede voorbeeld

Het vermijden van alle plastic producten tijdens het reizen is natuurlijk vrij lastig. Geef daarom het goede voorbeeld en zorg ervoor dat je alles netjes opruimt en weggooit op de plekken die daarvoor bestemd zijn. Zie je op straat, op het strand, in de jungle of waar je ook bent afval liggen? Raap het op en neem het mee of gooi het in de afvalbak. Je zit er misschien niet op te wachten om de rommel van een ander op te ruimen. Maar het kan ook ergens weggewaaid zijn of door dieren uit de prullenbak gehaald zijn. En als anderen jou het zien doen. Dan volgen er misschien meer. 

Nog meer doen voor een plasticvrije wereld? 

Door het jaar heen zijn er verschillende acties waaraan je kunt deelenemen. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt in 2 weken tijd, in 30 etappes, de hele Noordzeekust schoongemaakt. En jaarlijks wordt in september, in 180 landen, de World Cleanup Day georganiseerd. Dit is de grootste opschoonactie ter wereld. Kijk waar je op dat moment bent en help een paar uurtjes mee.

333travel  is zich bewust van de impact die reizen met zich mee kan brenge en we zetten ons volledig in om een duurzamere reisorganisatie te zijn. Ons doel is om jullie te inspireren om ook een stapje verder te gaan en met reizen een positieve en duurzame impact te creëren. Help jij ons mee om dit te realiseren? Meer info over 333travel en verantwoord reizen.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
Plasticvrij reizen tips

Plasticvrij op reis

Gepubliceerd: 10/10/2023
Reizen is heerlijk, maar het kan ook een impact hebben...
Lees meer
Tips duurzaam reizen

Tips om duurzaam te reizen

Gepubliceerd: 14/06/2023
Reizen is een fantastische manier om de wereld te ontdekken,...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Rijstvelden in de Sidemen vallei op Bali
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 15
Bali Roulette Combinatiereis
  • Combineer 3 plaatsen naar keuze op Bali
  • Verblijf in lokale accommodaties, inclusief ontbijt
  • Inclusief transfers op privé-basis
Arenal in Costa Rica
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 13
Best Deal Costa Rica Nevelwouden en Vulkanen Fly Drive Costa Rica
  • Jungle en vulkanen
  • 1 Groot dieren paradijs
  • De tropische stranden van Samara aan de Pacific
Taj Mahal in Agra in India
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 12
Best Deal Discover India Individuele rondreis India
  • Boottocht op het meer in Udaipur
  • Bedevaartsoord Pushkar
  • Taj Mahal in Agra

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding